Ιπποκράτης και Ενιαία Υγεία
Το ταξίδι μας στην Κτηνιατρική Επιστήμη δεν θα μπορούσε να έχει άλλον οδηγό από τον Δρ Ιπποκράτη. Εκτός από την κυριολεκτική σημασία του συγκεκριμένου ονόματος (Ιπποκράτης, αυτός που κρατάει/δαμάζει τον ίππο), η αναφορά στον πατέρα της ιατρικής ήταν μάλλον αναπόφευκτη, δεδομένου ότι στο πρόσωπό του μετουσιώνεται απόλυτα η στενή σύνδεση μεταξύ ιατρικής και κτηνιατρικής, αυτού δηλ. που σήμερα αποτυπώνεται στον όρο Ενιαία Υγεία.
Σαφώς η ιατρική και η κτηνιατρική συνδυάζονταν για πολλούς αιώνες. Ας μην ξεχνάμε ότι η διάνοιξη του ανθρώπινου σώματος θεωρούνταν κατά τα αρχαία χρόνια ιεροσυλία. Συνεπώς η εκπαίδευση στην ιατρική περιελάμβανε αναπόφευκτα τη μελέτη της ανατομίας και της φυσιολογίας των ζώων, και ασφαλώς δεν σταματούσε εκεί! Το πρώτο εγχειρίδιο κτηνιατρικής, τα Ιππιατρικά που ιστορικά τοποθετείται στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο) γύρω στον 5-6ο αιώνα μ.Χ και περιελάμβανε οδηγίες για τη φροντίδα και τη θεραπεία του ίππου, αποτελούσε κατά πάσα πιθανότητα συναρμογή κειμένων που προέρχονταν αρχικά από τον Ιπποκράτη και τους μαθητές του.
Σε μια εποχή που οι ασθένειες θεωρούνταν θεϊκή τιμωρία των ανθρώπων για τις αμαρτίες τους, ο Ιπποκράτης εισήγαγε την έννοια της ολιστικής θεραπείας ως βάση για την αντιμετώπιση κάθε αρρώστιας: υγιεινό φαγητό, καθαριότητα, ξεκούραση και καθαρός αέρας, δηλ. με άλλα λόγια η Ενιαία Υγεία διατυπωμένη πριν από 25 αιώνες!